בעקבות כתבה שפורסמה באתר מעריב בימים האחרונים ("האם הומאופתיה וטיפולים אלטרנטיביים מסוכנים לילדים?", רועי שני, 29.12.2010), בדבר אי בטיחותן של תרופות הומאופתיות, האגודה הישראלית להומאופתיה מבקשת לתקן עיוותים ולהבהיר מספר סוגיות.
הכתבה מתייחסת למגוון עצום של טיפולים, ויש לציין שביחס לחלק גדול מן הכתוב, כלל לא ברור לאיזו שיטה הכוונה: "תרכובות צמחיות, גלולות נטורופתיות, ויטמינים וטיפולים אלטרנטיביים נוספים" מצוין בכתבה, כאילו כל השיטות יכולות להיכנס לסל אחד. ולא היא. מדובר בערב-רב של שיטות, ממזרח וממערב, בדרגות שונות של פיתוח ופיקוח. במיוחד ראוי להדגיש כי אף לא שיטה אחת מאלה המצוטטות לעיל עונה על הגדרה של טיפול הומאופתי! יש להצר על כותרת מגמתית ומטעה, וחבל על כתבה שלמה המייצרת בלבול מהותי במונחים, אי-הבנה, עמימות ובעיקר דיסאינפורמציה.
בכתבה מוזכרות סיטואציות בהן מטופלים נמנעו מאבחון קונוונציונלי. המנעות שכזו היא בעייתית ביותר, ואינה קשורה לאף שיטה, אלא פשוט לרשלנות. למען הסר ספק,ההומאופתיה אינה שוללת קבלת אבחון קונוונציונלי, נהפוך הוא! כל מידע, ובפרט זה המתקבל בכלים הקרויים "קונוונציונליים" הוא חשוב, כדי לקבל תמונה מלאה ולהבין מהי המסגרת ומהם התנאים שבהם ניתן להעניק טיפול הומאופתי. אם המטפל/ת אליו/ה פניתם, לא משנה באיזו שיטה, מזלזל/ת בקבלת אבחנה רפואית במסגרת הממסד הרפואי, היו זהירים וחישבו שנית על הטיפול הדרוש לכם. חלק מתנאי הסף של האגודה הישראלית להומאופתיה דורשים הוכחת בקיאות במדעי הרפואה והקפדה על קבלת אבחנות רפואיות במהלך הטיפול.
באשר לטענה, שמופטרת לכאורה כבדרך-אגב, בדבר היותם של הטיפולים ההומאופתים הם "נטולי אפקט": ראוי למילים כאלה שלא ייאמרו בכתבה המכבדת את עצמה, שכן הן נטולות ביסוס, והמחקר מוכיח זאת חד-משמעית. הקישור שלהלן הוא מסמך מקיף ומעודכן של המועצה האירופית להומאופתיה קלאסית (European Council for Classical Homeopathy), אשר האגודה הישראלית חברה פעילה בה. במסמך זה מובאת תמצית של מחקרים, הממחישים את פעולתה החיובית של ההומאופתיה. ראוי לציין, דווקא בהקשר של המצוטט בכתבה ב"מעריב", כי לא מעט מהמחקרים מתייחסים לאפקט המצוין והחד משמעי שיש להומאופתיה בקרב ילדים ותינוקות. כך גם "בשטח": בקליניקה ההומאופתית הממוצעת מטופלים הרבה תינוקות וילדים, ולא-בכדי פונים להומאופתיה יותר ויותר הורים שנואשו מהפתרונות הקונוונציונלים. בנורווגיה, למשל, עלה שיעור הילדים בקליניקה הממוצעת מ10% ל-25% תוך שנים ספורות, ובמדינות אירופאיות רבות נערכו מחקרים הממחישים את יעילות ההומאופתיה במחלות שונות אצל ילדים במיוחד. במצבים אקוטיים הומחשה יעילות ההומאופתיה בטיפול בילדים (ר' המחקרים על שלשולים בניקרגואה ונפאל, והמחקרים המרשימים על דלקות אוזניים במדינות נוספות). כמובן שמחקרים רבים נוספים מופיעים במסמך, והעיון בו מומלץ ביותר. דיווחים של עמיתים בישראל מעידים כי גם בארץ המצב דומה.
נציין כי הנאמר להלן מסתמך אף הוא על מסמך מקיף שפרסמה המועצה האירופאית להומאופתיה קלאסית לפני שנתיים.
התרופות ההומאופתיות מופקות לפי סטנדרטים מקצועיים המקובלים באירופה. בישראל התרופות ההומאופתיות משווקות דרך בתי מרקחת. מומלץ לפנות לבתי מרקחת המתמחים בתרופות הומאופתיות ולרכוש תרופה הומאופתית, אך ורק לאחר ייעוץ מקיף ומלא אצל הומאופת/ית החבר/ה באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית. זאת משני טעמים, ראשית, טיפול עצמי אינו יעיל במרבית המקרים, ועלול לפספס אבחון מדויק. שנית, האגודה מקפידה על הסטנדרטים המקצועיים של החברים בה. כאמור במסמך המפורט, המחקרים העדכניים מראים כי הטיפול ההומאופתי המקצועי הוא בטוח בשימוש ובעל יעילות גבוהה.
רחל שבי, ועד האגודה.