"ניצן חושבת שהיא שמנה מאוד, כך היא רואה את עצמה… היא לא רוצה לאכול כי היא לא רוצה להשמין. כשנסעה ליומיים לטיול שנתי סיפרו לנו שהילדה לא אכלה ולא שתתה אפילו מים. עשינו אחד ועוד אחד והבנו שיש בעיה שצריך לטפל בה. פעם היא ידעה ליהנות מפיצות, ספגטי. היום כלום" סיפרה האם הדאוגה.
"התחלתי כצמחונית לפני 5 שנים…. פתאום רציתי לרזות, וזה התגלגל. גם אז הייתי רזה. לפעמים הייתי אוכלת הרבה, ואז היו אומרים לי כמה את אוכלת יה שמנה… אבל למעשה אף פעם לא הייתי שמנה. אני חושבת שזה התחיל מחברה שהייתה קצת יותר מלאה ממני, רצתה לרזות וצרפה אותי. היא אכלה רק ירקות, אבל בפועל היא יצאה מזה ואני נשאבתי", ניצן משתפת.
ניצן: "אני הכי אוהבת ממתקים. אני יכולה לקום באמצע הלילה ולחסל חבילות כשאף אחד לא רואה, וגם שתייה מתוקה. כשהיו לי התקפי רעב הייתי הולכת למטבח, אוכלת הרבה ומקיאה כשאף אחד לא היה בבית. בערבי שישי אכלתי עם כולם בארוחות משפחתיות, אבל אחר כך הלכתי לשירותים והקאתי"…
אנורקסיה היא מחלה של צעירים, במיוחד בגיל ההתבגרות. 95% מהאנורקטיות הן נשים צעירות, כך שההרעבה שניצן כפתה על עצמה אופיינית מאוד לבנות גילה, אם כי גם גברים עלולים לסבול מהפרעה זו. מהלך המחלה מאופיין בדיאטה קלה, ירידה של קילוגרמים ספורים ופעילות גופנית. מהר מאוד מגלות החולות במחלה שהירידה במשקל לא מספקת אותן, הן חשות צורך להוריד עוד כמה קילוגרמים, נשאבות לתוך מעגל קסמים ומתקשות להיחלץ ממנו. הן חרדות מפני ההשמנה, לוקות בתפיסה מעוותת של הגוף. הן מתבוננות בעצמן במראה ורואות שמנה, גם כשמשקלן נמוך מגבולות הנורמה של המשקל הרצוי. הדרכים לאבד משקל מגוונות, וביניהן פעילות גופנית מופרזת, הקאות אחרי האוכל, נטילת משלשלים, משתנים, חוקנים וכמובן הימנעות מאכילה. הפרעת אנורקסיה מקבלת ממד אובססיבי ואינה ניתנת לשליטה. מבחינה זו היא מזכירה סוג של התמכרות. החולים לא מודעים למידת תת המשקל שלהם, מתחילות הפרעות ופתולוגיות במערכות שונות בגוף, המסכנות את החולים בה במוות.
בין תסמיני האנורקסיה: ירידה של למעלה מ-15% מהמשקל הנורמאלי, ביחס למבנה הגוף והגובה. אי הופעה של לפחות שלושה מחזורי וסת עוקבים, סירוב של החולה לאכול בציבור, חרדה, חולשה, קושי בנשימה, אובססיביות לגבי הצריכה הקלורית ומראה עור לא בריא.
הפרעת האנורקסיה עשויה לגרום לשיבוש והרס מוחלט של מערכות הגוף: הפסקת המחזור לחלוטין על כל המשתמע מכך בעתיד, אובדן מינרלים, ירידה בטמפרטורת הגוף, קצב לב לא תקין, האטה של הדופק, עצירת הגדילה, התפתחות של אוסטיאופורוזיס, מערכת חיסונית חלשה וירודה וסיכון ללקות בזיהומים. שימוש קבוע במשלשלים, למשל, שוחק את שרירי המעי, עד כדי אובדן יכולתה של המערכת לתפקד באופן תקין וטבעי.
על פי ההומאופתיה הקלאסית אנורקסיה, בולימיה, אכילה כפייתית, או כל בעיה אחרת, הם ביטוי לבעיה אינדיבידואלית פנימית עמוקה. בגישה ההומאופתית האדם הוא זה שזקוק לריפוי ולא מחלתו. אנורקסיה יכולה להתחיל אצל מטופל אחד לאחר שחווה אהבה נכזבת, ואצל אחר כתוצאה מפחד מאוד גדול ממחלות וזיהומים, הגורם לו להימנע מכל מזון אפשרי. חשוב להבין את הגורם להתפרצות ההפרעה, ללמוד את אורח חייו של המטופל, וכיצד הוא מתבונן על העולם דרך ה"משקפים"
התרופה ההומאופתית, שניצן קיבלה, הותאמה בעבורה והפעילה בעוצמה את כוחות הריפוי הפנימיים שהיו אצורים בגופה. ארבעה חודשים מתחילת הטיפול ניצן הוסיפה למשקלה
דרכי הטיפול באנורקסיה המוצעים כיום כוללים טיפול רפואי, על מנת לייצב את הגוף מבחינה פיזיולוגית ולמנוע סכנת מוות, לצד טיפול פסיכולוגי לאיתור מקורות היחס האובססיבי לאכילה.
בהיותה גישה טיפולית הוליסטית ואינדיבידואלית, להומאופתיה אחוזי הצלחה גבוהים בטיפול באנורקסיה. במקרים קלים ניתן להתחיל עם טיפול הומאופתי, ובמקרים קשים יותר מומלץ לשלב את הטיפול ההומאופתי לצד טיפול רפואי פסיכולוגי. מומלץ להיוועץ עם הומאופת מוסמך, חבר באגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית, כי כל מקרה שונה מהמקרה שלפניו, גם אם הבעיה לכאורה זהה.
היום, שנתיים מתום הטיפול, משקלה של ניצן תקין, המחזור מופיע בסדירות, יש לה בן זוג ועבודה קבועה והאוכל הפך להיות שולי בחייה.
|
|
|
|
|