הרטבת לילה נחשבת לבעיית ההתפתחות הנפוצה ביותר בקרב ילדים. מצפים מילד שיפסיק להרטיב באופן ספונטני בין גיל 2-4. בגיל 4 25% מהילדים מרטיבים, בגיל 6 15%, בגיל 12 5% ובגיל 18 ואילך 2% עדיין סובלים מבעיית הרטבה.
בניגוד למה שמקובל לחשוב, הסיבה להרטבה בדרך כלל איננה רפואית או פסיכולוגית. רק אצל כ-2% מכלל המרטיבים נמצא בסיס אורגני להרטבה כמו זיהומים בדרכי השתן, בעיות כליתיות, בעיות ניאורולוגיות ועוד. אצל כ-20%-25% מכלל המרטיבים נמצא בסיס פסיכולוגי להרטבה כמו בעיות אישיות, קונפליקט בין הילד להורים, בעיות חברתיות, קשיי הסתגלות ועוד. לעיתים בעיית ההרטבה מקורה ברצון לא מודע של הילד "למרוח" את תהליך ההתבגרות למשך זמן ממושך יותר ועצירת תהליך הגמילה היא סימבול לכך. (לקרא עוד – לחץ כאן).
אצל מרבית המרטיבים (כ-75%-80%) לא נמצא מרכיב אורגני או פסיכולוגי והרטבה מוגדרת אצלם כליקוי בלמידת התאפקות. מדובר בילדים רגילים ובריאים שלא למדו להפעיל את מנגנון הרפלקסים במצב של שינה ובמקום לכווץ את שרירי הסוגר של השלפוחית במצב של לחץ הם עושים את הפעולה ההפוכה ומרפים את השרירים.
השגיאה הגדולה היא כאשר מענישים או משפילים את הילד המרטיב – אך גם כאשר יש התעלמות מוחלטת מקיום הבעיה. הורים חייבים להבין כי הסובל העיקרי הוא הילד המרטיב עצמו. פעולת ההרטבה בלילה איננה מודעת והילד איננו מרטיב במתכוון. כאשר ההורה משדר לילד אכזבה או מעניש אותו הוא גורם להחרפת המצב.
על פי רוב הבעיה איננה נובעת מבעיה פיזיולוגית ולכן המשקל המשמעותי שניתן למיני תרפיות ושיטות נפשיות ופסיכולוגיות (עם זאת, יש לשלול תמיד בעיית כליות בבדיקות בקופת החולים).
לעיתים הבעיה חולפת בלי שום התערבות טיפולית אלא פשוט מתוך קפיצת מדרגה בתהליך ההתבגרות של הילד. ככל שהילד מתבגר ומבין את משמעות הסיטואציה, כך גדלה מצוקתו ובושתו. הרטבת לילה נפוצה יותר, סטטיסטית, אצל בנים מאשר אצל בנות".
דר' קובי שגיא, מנהל המרפאה לטיפול בהרטבה, בי"ח לניאדו.
להומיאופתיה יש יכולות נהדרות לעזור לילדים הסובלים מהרטבת לילה מתוך שהיא מטפלת הן בנפש והן בגוף. יש לפנות להומאופט לקבל טיפול אינדיווידואלי – אשר יותאם לילד לפי הסיפור האישי שלו.
אמנם המרשם ההומיאופתי ניתן לכל אדם לפי אופיו ורגישויותיו. אולם בכדי להדגים משהו מיכולתה של ההומאופתיה, מוגשת הרשימה שלהלן, סכמאטית וכללית משהו, אולם מדגימה היטב את מגוון המצבים והיכולות של רמדיס הומיאופתיות.
ברשימה שלהלן ריכזתי כמה רמדיס הומיאופתיות אופייניות להרטבת לילה על מגוון הסיבוכים והתחושות שיכולים להתלוות אליה, ליד כל רמדי פירטתי את התסמינים האופייניים לה, גופניים ונפשיים כאחד.
Sep.: כאשר ההרטבה מתרחשת בתחילת השינה, ממש זמן לא רב אחרי ההירדמות. ילד שאוהב שיעזבו אותו לבד, שיניחו לו, לא אוהב חום וחיבוקים.
Caust.: הרטבת לילה המלווה בהרבה פחדים. הילד מפחד ללכת לבד למיטה בלילה, מפחד בשעות בין ערביים. ההרטבה מתרחשת מבלי שהילד יהיה ער ומודע לכך. מזג אוויר קר ויבש מחמיר את הבעיה, מתקרר בקלות. תשוקה לאוכל מעושן.
Kreos.: ילד חסר מנוחה, עצבני, צעקני. ההרטבה מתרחשת שהילד נתון בשינה עמוקה כך שלא מספיק ללכת לשירותים. שתן עם ריח חריף ומסריח. תשוקה לבשר, בעיות בשיניים ובחניכיים.
Puls.: ילד שאוהב חיבוקים ונשיקות, מאוד חם ונותן אהבה. הרבה פחדים וסיוטי לילה. שותה מעט מאוד, לא צמא. חדר סגור וחם עושה להם רע ואוויר פתוח מיטיב עימם.
Bell.: הרטבת לילה המתרחשת בחציה השני של השינה, קרוב יותר לזמן ההתעוררות. שלפוחית השתן מגורה מאוד, תחושה של שריפה לאורך השופכה. שינה חסרת מנוחה, ניבהל בקלות, יכול לצרוח ולהיכנס להיסטריה מתוך בהלה, לעתים ההרטבה מתרחשת מתוך חלום על השתנה.
Lyc.: מרטיב את המיטה בכמויות גדולות של שתן. במהלך היום כמות השתן היא נורמאלית, אולם הרטבת הלילה היא בכמות שתן גדולה מאוד. ילד חסר ביטחון ומהוסס מחוץ לבית אולם בתוך הבית אוהב לשלוט על כולם ויכול "לשגע" בית שלם סביבו. עצבניים בבוקר עם ההשכמה. תשוקה לממתקים.
Equis-h.: דחף תמידי להשתנה ביום ובלילה. יכול להשתין כמות גדולה של שתן בהיר ומייד אח"כ שוב דחף להשתין. בעיית הרטבה שיכולה להיות גם בשנת הצהריים וגם בלילה.
התרופות המובאות במאמר באות להדגים את מיגון המצבים בהם הומאופתיה יכולה לעזור ואינן אמורות להילקח באופן עצמאי על דעת הקורא. לפני כל נטילה של תרופה הומיאופתית יש להתייעץ עם הומאופת קלאסי על מצב המטופל ומינון התרופה.
כותב: יוסי תגורי RCHom, הומאופת קלאסי חבר האגודה