טיפול הומאופתי

על הומאופתיה קלאסית ועקרונותיה

הומאופתיה קלאסית היא שיטת טיפול טבעית ועדינה, שהוכחה כיעילה לטיפול במצבי חולי שונים בגוף ובנפש. היא מתאימה תינוקות, לילדים ולמבוגרים. הטיפול ההומאופתי מתייחס לאדם ולמכלול מאפייניו – סימפטומים פיזיים, מאפיינים נפשיים, הרגלי שינה ואכילה ומאפיינים נוספים. הטיפול ההומאופתי מאפשר לאדם לעבור תהליך עמוק של הבראה ולשפר את איכות חייו ובריאותו.

השם של ההכנה ההומאופתית נקרא בשפה המקצועית רמדי.

להומאופתיה קלאסית מספר עקרונות:

1)   חוק הדומים – ההומאופת מתאים רמדי מדוייקת למצבו של החולה, כזו שמסוגלת לייצר סימפטומים דומים לאלו של אדם חולה.

2)   עקרון המנה הבודדת – על פי ההבנה ההומאופתית, רק רמדי אחת מתאימה ביותר למכלול הסימפטומים האינדיבידואליים של המטופל ברגע נתון. לכן, ההומאופת יבחר ברמדי יחידה לטיפול אשר יכולה להשתנות בעתיד בהתאם לשינויים החלים בחייו של המטופל.

3)   עקרון המנה המזערית – העקרון מבוסס על כך שהרמדי ההומאופתית נועדה לגרות את כוחות הריפוי הטבעיים של הגוף. עפ"י על-פי ההומאופתיה, הסיבה למחלות היא שינוי או פגיעה בכוח החיים של האדם. תהליך ההכנה המיוחד של הרמדי ההומאופתית מביא אותה למצב בו היא משפיעה ברמה הדינאמית ולא החומרית. רמדי הומאופתית עוברת תהליך הכנה מיוחד, שבסופו נותרת הכנה אשר בה מצוי כוח הריפוי הייחודי של החומר. הרמדי מגיעה אל שורשי המחלה שנמצאים במישורים עמוקים.

4)   עקרון הטיפול האינדיבידואלי – ההומאופת מתאים את הטיפול ההומאופתי באופן אישי לכל אחד ואחת ומתמקד באדם ולא במחלה. ההומאופת מתייחס לגוף ולנפש כאחד, כך שהרמדי מותאמת לפי מכלול המאפיינים האינדיבידואליים של האדם. לדוגמא: שני אנשים שמגיעים עם אותה בעיה, למשל מיגרנה, יקבלו טיפול שונה ואינדיבידואלי, עפ"י תמונת הסימפטומים הייחודית והמאפיינים האישיותיים של כל אחד.

5)   עקרון הכוח החיוני – לכל אדם כוח חיים – חיות, אשר מטרתו לשמור על איזון והרמוניה בגוף. הטיפול ההומאופתי נועד לחזק את הכוח החיוני על מנת שיוכל להתמודד עם מצבים ותחלואים שונים בהם נתקל האדם במהלך חייו. ניתן לקרוא לזה – חיזוק מערכת החיסון.

6)   טיפול במכלול הסימפטומים – הטיפול ההומאופתי מותאם באופן אישי למטופל עפ"י התייחסות למכלול הסימפטומים שלו במישור הפיזי והנפשי.

7)   עקרון כיוון הריפוי – מהלך התקדמות המחלות הינו מבחוץ כלפי פנים, מאיברים חיצוניים כמו העור, לאיברים פנימיים כמו מערכת העיכול הנשימה וכו'. תהליך הריפוי מתרחש הפוך. הריפוי מתרחש  מבפנים כלפי חוץ.

8)   עקרון אימות התרופה ההומאופתית – בתהליך אימות התרופות ההומאופתיות, נבדקת רמדי על אנשים בריאים (אל מול קבוצת ביקורת שמקבלת פלצבו), על מנת לקבל תמונת סימפטומים שהיא מסוגלת לייצר. בעזרת אותה רמדי ניתן לרפא סימפטומים דומים אצל האדם החולה.

עד היום התקבל מידע על  כ- 3500 רמדיס .

סקירה היסטורית

דר' סמואל האנמן (1755-1843), רופא גרמני, מייסד השיטה ההומאופתית, היה "ילד פלא" של הרפואה בת זמנו. כבר בצעירותו שלט האנמן בשבע שפות, כתב מאמרים רבים ותרגם ספרים בכימיה, בוטניקה ,תזונה, רוקחות ורפואה. למרות היותו רופא מצליח ובעל שם, היה האנמן מאוכזב משיטות הטיפול שהיו נהוגות אז וחיפש דרך ריפוי אחרת.

הוא הכיר בחוסר היכולת של הרפואה לרפא וחיפש דרך ריפוי יעילה ויחד עם זאת עדינה ובטוחה לשימוש. תוך כדי מחקריו ועבודות התרגום שלו נתקל האנמן בספר רפואה המתאר תמונת הרעלה של קליפת עץ הצ'ינקונה ממנה הפיקו את הכינין כתרופה למלאריה. כרופא זיהה האנמן את הדמיון המדהים בין תופעות ההרעלה לבין הסימפטומים של מחלת המלאריה ונדהם מן העובדה כי חומר המסוגל לרפא מחלה מסויימת, יכול לגרום להופעת אותם הסימפטומים של המחלה שביכולתו לרפא. בצעד נועז החליט לבדוק חומר זה על עצמו וגילה כי החל לפתח תמונת מחלה זהה לזו של המלאריה – באופן סימפטומטי בלבד, ללא גורם המחלה, וכי סימפטומים אלו עברו לאחר כמה ימים. הוא הבין כי חומר המסוגל לפתח תמונת מחלה מסויימת יכול לרפא לרפא את אותה תמונת מחלה באדם החולה כאשר ניתן במינון רפואי.

בשנת 1796 פרסם האנמן מאמר ראשון מסוגו בו תיאר תפישת ריפוי המבוססת על עקרון 'הדומה בדומה מרפא' (ראה פרק עקרונות היסוד). האנמן טבע את השם "הומאופתי", שפירושו מיוונית: הומאו = דומה, פתוס = מחלה, הסבל: דומה למחלה.
בשנת 1810 הוציא לאור את הספר Organon of Medicine – ובו תאר את יסודות הרפואה ההומאופתית והנחיות מפורטות לדרכי יישומה. ספר זה יצא בשש מהדורות ומהווה את הבסיס ללימודי הומאופתיה מאז ועד היום.
ההומאופתיה התפשטה במהירות  באירופה, ארצות הברית, דרום אמריקה, דרום אפריקה וארצות המזרח הרחוק. היא הוכיחה עצמה כשיטה יעילה לטיפול במחלות אקוטיות וכרוניות וקבלה תאוצה מוגברת בזמן מגיפות בהן השיגו הומאופתים תוצאות מדהימות הרבה יותר מכל שיטת רפוי אחרת. עם הזמן הוקמו בתי ספר רבים נוסדו בתי חולים ואף מוסדות לחולי נפש שדגלו בטיפול הומאופתי. בארה"ב לדוגמא היו במאה ה-19 יותר בתי חולים הומאופתים מאשר קונבנציונאליים.

כיום ברוב העולם ישנם מטפלים ורופאים הומאופתים, ובארצות רבות נהנית ההומאופתיה מהכרה מלאה. כרבע מאוכלוסיית מדינות אירופה המערבית מטופלת בהומאופתיה, חלק נכבד מן האוכלוסיה במדינות כגון הודו, ברזיל, ארגנטינה ודרום אפריקה מטופל על ידי ההומאופתיה. בארה"ב גדל השימוש בהומאופתיה בכ-20% מדי שנה ובבריטניה אף יותר. לא רק משפחת המלוכה הבריטית מטופלת על ידי ההומאופתיה, כמו גם כשליש מהאוכלוסיה באנגליה.

גם בישראל ישנה התעוררות גדולה להומאופתיה, וכיום מוצע הטיפול ההומאופתי גם בבתי חולים ובקופות חולים ברחבי הארץ ולא רק במרפאות הומאופתיות פרטיות. כיום אנו עדים לפריחה הולכת וגוברת בתחום הרפואה המשלימה בכלל ולהומאופתיה בפרט. ספרים חדשים יוצאים לאור באופן תכוף, קבוצות מחקר שוקדות על בדיקת חומרים חדשים העתידים לשמש כתרופות הומאופתיות (prooving), שיטות ההוראה וההכשרה משתכללות ומתמסדות, נעשים צעדים גדולים לקידום המחקר, תוכנות מחשב מפותחות ועוד. אנו בטוחים כי עוד רבה הדרך לפנינו, אך אין ספק כי זהו עידן מרתק ומבטיח לעוסקים בהומאופתיה ומלא תקווה לנזקקים לה.

הזרמים בהומאופתיה

הומאופתיה קלאסית

הטיפול ההומאופתי מתחיל בתשאול מקיף ויסודי אודות מצבו של המטופל. האבחון והניתוח של כל מקרה בהומאופתיה קלאסית הוא אינדיוידואלי – מתייחס לאדם כשלם – ולכן נערך באופן מפורט ומעמיק. הביקור הראשון נמשך כשעתיים אשר בסופו ההומאופת מתאים הכנה הומאופתית אחת , מדוייקת למצבו של האדם ועונה לצרכיו ברגע הנתון.

 

הומאופתיה לא קלאסית

ישנן שיטות אחרות המכונות הומאופתיה אך הן אינן עונות להגדרה, כמו: הומוטוקסיקולוגיה, הומאופתיה מודרנית ועוד. שיטות אלו, עושות שימוש בתכשירים שהוכנו באופן הומאופתי, אך אינן נותנות את הטיפול באופן הומאופתי. הן אינן פועלות עפ"י ההנחיות, החוקים והעקרונות הבסיסיים של ההומאופתיה: בעוד שמתן רמדי אחת על פי התאמה אישית לאפיונים האינדיוידואלים הם סימן ההיכר של ההומאופתיה הקלאסית, ההומאופתיה המודרנית, נותנת לאדם טיפול סימפטומטי ע"י תכשיר המורכב מכמה אלמנטים, כאשר כל אחד מותאם לסימפטום פיזי אחר. לרוב התכשיר נלקח במנות מרובות וללא הבנה עמוקה של הבעיה המרכזית הדורשת ריפוי. לכן ההקלה בסימפטומים הינה זמנית בלבד, לעומת ההומאופתיה הקלאסית, שנותנת פתרון לטווח הארוך.

 

עלות:

בשיטת הטיפול שאיננה קלאסית , עלות התכשיר יקר יותר כיוון שמכיל יותר מרכיבים, ונצרך בכמות גדולה ולמשך זמן ארוך.

בשיטה הקלאסית, ניתנת נכנה הומאופתית אחת, ועלותה נמוכה יותר.

 

הערה חשובה:

צמחי מרפא, שיטות המשלבות תרופות רבות, צמחי מרפא וזריקות, אינן הומאופתיה.

 

לסיכום:

ההומאופתיה הינה שיטת ריפוי נפלאה אם היא מיושמת כהלכה.

הגדרות של בריאות חולי וריפוי לפי ההומאופתיה

על פי ארגון הבריאות העולמי WHO, "בריאות היא מצב של איזון אופטימלי – גופני, פסיכולוגי וחברתי, ולא העדר סימפטומים גרידא".

הבריאות היא יותר מאשר העדר החולי, בריאות היא חופש ממגבלות בכל המישורים – המנטלי, הרגשי והגופני. זהו מצב דינמי של איזון והרמוניה של הפרט, הקיים בכל אחד מן המישורים הללו – כמו גם ביניהם. אדם הנמצא בבריאות טובה, יחיה את חייו ברמה גבוהה של חיוניות, בהירות מחשבה, הרמוניה במערכות יחסים, יצירתיות – ומעל הכל ביכולת לעמוד בפני תחלואים. בריאות הינה תהליך מתמשך המתוחזק על ידי מערכת ויסות פנימית, כוח חיוני.

הגדרת חולי

החולי מגביל את החופש שלנו ותפקודנו. חולי מתרחש כאשר מנגנון הוויסות העצמי, מערכת החיסון, לא מצליחה לענות ביעילות להשפעות מפריעות או מזיקות בסביבתו הפנימית או החיצונית של הפרט, דבר היכול לגרום לחוסר נוחות כללית, הפרעה בתפקוד והתפתחות מצבי חולי גופניים.
הסימפטומים הגופניים אותם מציג הפרט, הנם התבטאות חיצונית של מצב החולי הפנימי. הסימפטומים מבטאים את ניסיונותיו של מנגנון הויסות הפנימי (שבאופן תקין מתחזק את הבריאות), להשיב את האורגניזם לאיזון ולתפקוד תקינים.

 

הגדרת ריפוי

רפואה שמטרתה לרפא, שואפת תמיד לדרבן באופן יעיל את יכולתו הטבעית של האורגניזם לרפא את עצמו. כלומר: להשיב לאדם תפקוד נורמלי, הרמוני, בכל המערכות ובכל מישורי החיים, עד היעלמות כל הסימפטומים. ההומאופתיה מטפלת מתוך התכוונות זו.

ההומאופתיה מבינה ומכירה בעובדה כי הסמפטומים שהגוף מייצר הם בעצם נסיונו להגן על עצמו (לדוגמא, חום הוא נסיון של הגוף לרפא עצמו מזיהום, תופעת השיעול מיוחסת למנגנון הגנה לניקוי דרכי הנשימה, שלשול נתפס כפעולת מגננה בכדי לסלק פתוגנים וגורמים מחליאים במהירות מהמעיים, ההפרשות מובנות כדרך הגוף להפטר ממוגלה, בקטריות מתות, וירוסים ותאים, ועוד ועוד). היות והסימפטומים נועדו להגן על מנגנון החיים, אין ההומאופתיה מכוונת פעולתה ישירות אל הסמפטומים, אלא אל הגורם הראשוני שהביא את הגוף לייצר סימפטומים. ברגע ש"קלקול" פנימי זה יתוקן, לגוף לא יהיה יותר צורך לבטא את הסמפטומים, אלו יעלמו מעצמם והחולה ישוחרר מכבלי מחלתו אל החופש שבבריאות.

שאלות ותשובות

להלן אוסף שאלות נפוצות על הומאופתיה קלאסית והאגודה:

מי מטפל בהומאופתיה?

הומאופתים קלאסיים, הינם מטפלים אשר עברו הכשרה מקצועית מתאימה.

ההומאופתים עובדים במרפאות פרטיות ובמרפאות קופות חולים.

חברי האגודה להומאופתיה קלאסית הנם הומאופתים קלאסיים (ראו רשימת הומאופתים רשומים באגודה) אשר עמדו בכל הקריטריונים.

הומאופת רשום באגודה נושא את התואר RCHom- כלומר Registered classical homeopath- הומאופת קלאסי רשום. זהו תואר כלל עולמי הניתן לכל אחד מחברי האיגודים הרשומים בארגון הבינלאומי להומאופתיה קלאסית.
באתר ניתן למצוא רשימה מעודכנת של הומאופתים הרשומים באגודה לפי אזורים בארץ.

במה מטפלת הומאופתיה?

הומאופתיה הינה רפואה טבעית המתייחסת לאדם כשלם, גוף ונפש ומטפלת באופן עמוק ושורשי בבעיה ולא רק בסימפטומים.

בצורה זו, ניתן להקל ולפתור מגוון רחב של בעיות גופניות ונפשיות, מינקות ועד לגיל הזהב.

דוגמאות לבעיות / מחלות שניתן לטפל בהן בהומאופתיה:

טיפול בתינוקות: גזים, בעיות שינה, בעיות עור (אטופיק דרמטיטיס / אסטמה של העור), בקיעת שיניים קשה, בעיות נשימה, בעיות עיכול ועוד.

טיפול בילדים: א.א.ג – דלקות אוזניים חוזרות, דלקות גרון, שקד שלישי / אדנואיד, בעיות בדרכי הנשימה, אסטמה, בעיות קשב וריכוז, היפראקטיביות, ADD, ADHD, בעיות התנהגות, פחדים ועוד.

טיפול במתבגרים: אקנה, בעיית קשב וריכוז (ADD ,ADHD).

נשים: כאבי מחזור ותסמונת קדם וסתית (PMS), דלקות בדרכי השתן ובנרתיק, פטריות ואגינאליות, הרפס, בעיות פוריות, בחילות והקאות בהריון, גלי חום ותופעות גיל המעבר.

בעיות שונות: כאבי ראש ומיגרנות, דלקות פרקים, אלרגיות, הרפס, הפרעות במערכת העיכול, פסוריאזיס, אלרגיות, חרדות ופחדים, עצבנות, דיכאון, עייפות וקשיי תפקוד לא מוסברים ועוד.

מהו אופן הטיפול?

ההומאופתיה מתייחסת לאדם החולה ולא למחלה, על כן, על מנת להתאים רמדי הומאופתית יש להכיר את האדם ולא רק את המחלה או הסימפטום ממנה הוא סובל.

בפגישה הראשונה מתקיים תשאול מקיף שאורך כשעה וחצי עד שעתיים. לאחר הפגישה הראשונה מותאמת רמדי הומאופתית.

ההכנה ההומאופתית נבחרת עבור כל מטופל באופן אישי ומותאמת על פי מכלול המאפיינים והנתונים אותם סיפק המטופל.

פגישת מעקב – מתקיימת לאחר כחודש – חודש וחצי מתחילת קבלת הטיפול.

פגישות מעקב נוספות נקבעות על פי צורך ובהתאם למצבו של המטופל.

ממה מורכבות הרמדיס? האם יש בהן סיכון?

את הרמדיס ההומאופתיות (רמדי הוא שם כולל להכנה הומאופתית) רוקחים בצורת הכנה ייחודית מחומרים שונים מהטבע, מעולם החי, הצומח והמינרלים.

בצורת ההכנה ההומאופתית, החומר עובר תהליך אשר במהלכו מוציאים את החומר הפעיל, כך שנותר בהכנה פוטנציאל הריפוי שבחומר. בצורת הכנה זו, כאשר לא נשאר חומר כימי, אין סכנת הרעלה או תופעות לוואי. מבחינת הכשר דתי הן נחשבות בבחינת "בטל בשישים".

חשוב להדגיש כי לקיחת רמדי הומאופתית ללא הנחיה ובקרה של הומאופת, יכולה במקרה הטוב לא להביא לתוצאות, אך במקרה הרע – להביא לאי נעימויות מבחינה בריאותית.

קראו על ההבדל בין התכשירים ההומאופתים הנמכרים ברשתות הפארם לבין ההכנות ההומאופתיות האינדיבידואליות שבשימוש ההומאופתיה הקלאסית.

כיצד מכינים רמדי הומאופתית?

כיצד מכינים רמדי?

את הרמדיס ההומאופתיות רוקחים בבית מרקחת המורשה לכך.

1. בשלב הראשון החומר נכתש ומתקבלת תמיסת אם (mother tincture). לאחר מכן מתחיל תהליך של דילול וניעור (פוטנטיזציה) על פי טכניקה וחוקים מוגדרים.
2. מוסיפים סנטימטר מעוקב של תמיסת אם ל 100 סמ"ק של תערובת של אלכוהול ומים ומנערים בחוזקה עשרה ניעורים (על פי הוראות מדויקות).
3. לוקחים טיפה אחת מין התערובת ומוהלים אותה ב- 100 טיפות אחרות של אלכוהול ומעט מים. חוזרים שוב על תהליך הניעור.
4. מנערים ומדללים את התמיסה באופן זה שוב ושוב עד להשגת הדילול הרצוי.

בדילול המוכן משתמשים כרמדי בצורת טיפות או כדורונים מתוקים למציצה על בסיס לקטוז.

העוצמה או החוזק של הרמדי ההומאופתית נקראים "פוטנץ" והם מבטאים את מספר הדילולים שעבר החומר: ככל שהחומר עבר יותר דילולים וניעורים, כך גדלה עוצמתו.

מכל זה ברור שפעילות הרמדי ההומאופתית איננו על בסיס כימי, משום שלאחר 12 דילולים כבר אין למעשה מולקולות של החומר, כך שהחומר פעיל מבחינה אנרגטית בלבד. לכן אין להכנות הומאופתיות תופעות לוואי.

מה עליי לעשות במהלך טיפול הומאופתי, האם יש דיאטה מיוחדת?

ההומאופת המטפל מנחה בנוגע להגבלות מיוחדות בזמן הטיפול.

בין הדברים שכדאי להימנע משימוש בהם בזמן הטיפול נמצאים קפאין, קמפור, מנטה, שמנים אתריים וסמים.

מלבד זאת אין בדרך כלל צורך בדיאטות או הגבלות מיוחדות.

במהלך טיפול הומאופתי יש להימנע משימוש בתכשירים טבעיים כגון רסקיו רמדי ופרחי באך, גם אם הומלצו על ידי רוקח בבית מרקחת.

אין להוריד תרופות ללא פיקוח רופא!

מה קורה לאחר לקיחת הרמדי?

לאחר קבלת הרמדי מתחיל תהליך הרפוי. בשלב הראשון, בחלק מהמקרים יכולה להופיע תגובה (אינדיבידואלית לכל אחד) ברמת הגוף והנפש. כך לעיתים תתכן הרעה ראשונית, "ריאקציה הומאופתית", המסמנת את תחילתו של התהליך ומראה שהרמדי החלה לפעול. התגובה מופיעה בדרך כלל בשבוע הראשון לאחר הטיפול.

התופעות באם יופיעו, יהיו קשורות לסימפטומים הקיימים של המטופל, סימפטומים שהיו בעבר או סימפטומים של תהליכי הפרשה וניקוי. הסימפטומים עוברים לבד בתוך מספר ימים ללא צורך בהתערבות ובטיפול כלשהו. אם הנך מודאג- פנה להומאופת המטפל.
סדר הופעת הסימפטומים חשוב ביותר, יש לרשום אותם, ולדווח בהמשך להומאופת המטפל.

מהו משך הטיפול?

משך הטיפול הוא אינדיבידואלי, ויכול להימשך מספר חודשים, בהתאם לסוג הבעיה, לחומרת המצב ומשך קיום הבעיה.

במקרים אקוטיים ניתן לראות תגובה מהירה לטיפול, אולם במקרים כרוניים, עמוקים, שקיימים זמן רב נדרש טיפול מעט ארוך יותר.

פגישות המעקב נקבעות אחת לחודש וחצי, וככל שמתקדם הטיפול, תדירות הפגישות יורדת.

האם צריך להאמין בהומאופתיה על מנת שהטיפול יעבוד?

לא צריך להאמין בהומאופתיה כדי שהטיפול יעבוד והראייה הטובה ביותר לכך היא, שאנו רואים כיצד הומאופתיה מביאה הקלה וריפוי בטיפול בתינוקות ובבעלי חיים, אשר בהם לא קיים האפקט הפסיכולוגי, אפקט הפלסבו.

ישנם לא מעט מחקרים המדגימים את יעילותה המוכחת של  ההומאופתיה (ראה פרק מחקרים), ואף העדויות בשטח מדברות בעד עצמן. יותר ויותר אנשים נעזרים בטיפולים הומאופתים בכל העולם. העובדה שקופות החולים ובתי החולים פתחו מרפאות המציעות טיפול הומאופתי מצביעה על הכרה ביעילות השיטה.

כיצד מגיעים לטיפול הומאופתי?

מומלץ לפנות להומאופת/ית דרך רשימת ההומאופתים הרשומים באגודה.

ניתן לבצע סינון לפי אזור מגורים.

קליניקה קהילתית

1204870273809129.82emnxPLZpsuC28H2Ilh_height640

מחפשים טיפול טבעי, אשר מטפל בשורש הבעיה הפיזי אבל גם הנפשי?

בואו לטיפול הומאופתי בקליניקת הסטאז׳ של בית הספר הישראלי להומאופתיה ותזונה,

סטודנטים של בית הספר אשר הוכשרו במסלול משולב של הומאופתיה ותזונה מלווים על ידי טובי ההומאופתים בישראל.

ליצירת קשר ופרטים נוספים, בווטסאפ 0549663939