קשיי שינה – טיפול טבעי בהומאופתיה

מאת אופירה בלאו, הומאופתית קלאסית RcHom.

שינה חשובה ומשמעותית לתפקוד, לבריאות ולרווחה הנפשית והפיזית שלנו. במהלכה מתרחשים תהליכים פיזיולוגיים חשובים המשקמים ומחדשים את הגוף והמוח.

רבים מאיתנו ומילדנו סובלים מקשיי הירדמות, נדודי שינה ויקיצות תכופות, חלומות מפחידים וביעותי לילה. מערכת העצבים שלנו בעוררות יתר מתמשכת מאירועים שהיו וציפייה לעתיד לקרות, המשפיעה גם על איכות וכמות השינה שלנו. לחץ וחרדה מכניסים אותנו למצב של דריכות, המשאירה אותנו עירניים או נסוגים לתוך שינה ארוכה ועמוקה יותר, והפעילות ביום פוחתת.

בעיות שינה בקרב ילדים יכולות להופיע לאחר חשיפה לאירוע מלחיץ עבורם כמו כניסה למסגרת חדשה, קונפליקטים בין ההורים או מצבי איום ואזעקות. התמודדות עם לחץ תלויה במשאבים הפנימיים, החוסן הנפשי ויכולות הוויסות העצמי. כדי שנוכל להתחזק מבפנים ולמנוע השלכות פיזיות ורגשיות של קשיי שינה, עלינו לטפל בסיבה העמוקה שבעקבותיה הופיעו, באופן טבעי ומותאם לנו אישית.

גורמים אפשריים לקשיי שינה

רמה גבוהה של לחץ וחרדה יכולה לגרום להפרשת הורמונים אדרנלין וקורטיזול, להביא לעוררות יתר של מערכת העצבים וליצירת מעגל של נדודי שינה. גם שתיית קפאין יכולה לגרום לעוררות יתר ולפגום בהירדמות ובאיכות השינה. תרופות כגון חוסמי בטא, נוגדי דיכאון וממריצים עלולים גם הם לשבש את מחזור השינה הטבעי ואף לגרום להפרעות שינה וסיוטים.

גורם נוסף יכול להיות שיבוש בשעון הביולוגי הנמצא במוח ואחראי למחזור שינה-ערות על פני היממה. המחזור הוא דפוס מעגלי של יממה המותאם למחזור אור-חושך ומביא לכך שאנו ישנים בלילה וערים ביום. החשכה מעורר הפרשת הורמון המשרה שינה – מלטונין. השעון יכול להשתבש במידה ואני חשופים בשעות הלילה לאור, כמו גם שימוש במסכים – טלוויזיה, מחשב, טלפון. לכן חשוב שהסביבה בה אנו ישנים תהיה חשוכה ושקטה, נוחה ונעימה.

השפעות חסך בשינה

חסך בשעות שינה יכול לפגוע ברמת העירנות, יכולת הקשב והריכוז ותהליכים קוגניטיביים מורכבים יותר כמו קבלת החלטות, תפקודי זיכרון, יכולת הסקה לוגית, חשבון ועיבוד מילולי מורכב.

שעות שינה מומלצות:
ילד בגיל 3-5 – מומלץ לישון 11-13 שעות שינה
ילד בגיל 6-17 – מומלץ לישון 9-11 שעות שינה
מבוגר – מומלץ לישון 7-9 שעות שינה


כאשר אנחנו ישנים פחות משעות השינה שאנו זקוקים להן אנו יכולים להיות עצבניים, רגשניים, חשדנים, אימפולסיביים וחסרי סבלנות. סף התסכול נמוך יותר ויש עליה במתח נפשי, חרדה ובלבול. אנו מתקשים בביצוע בעיקר במטלות מורכבות. יש חשיבות רבה לטיפול בחסך שינה ובחוסר האיזון מהשורש.

סוגי הפרעות בשינה

נדודי שינה וקושי בשמירה על רצף שינה – קושי בהרדמות בינקות ללא סיוע חיצוני ויקיצות רבות או ממושכות. בגיל ילדות התנגדות להשכבה וניסיון לדחות את מועד השינה. בקרב מבוגרים, קושי בהירדמות יכול להיגרם כתוצאה מחרדות, דאגות, מתח, טראומה, מחשבות טורדניות ומחלות פיזיות.

קשיי נשימה בשינה – המשכיות נשימה בזמן שינה משמעותית מאד לשינה טובה ומספקת. קשיי נשימה במהלך השינה יכולים להיגרם מאף סתום, נחירות או דום נשימה ומובילים לעוררות, שינה מקוטעת ולא מספקת.

סיוטי לילה – חזרה על חלומות רעים ומפחידים הגורמים לילד להתעורר דרוך ומפוחד ולחפש קירבה וניחומים של ההורה. הוא יכול לסרב לחזור לישון או להישאר לבד בחושך. לרוב הוא מגיב לניחומי ההורים ונרגע.

ביעותי לילה – כניסה למצב של לחץ קיצוני ופאניקה פתאומית תוך כדי שינה. הילד מתיישב במיטה, צורח בעיניים פקוחות, מבוהל ומפוחד. כשמנסים להרגיעו אינו מתקשר עם הסביבה ומנסה לדחות ניסיונות התקרבות. האירוע מלווה בהזעה, דופק מואץ ועוד.

הליכה בשינה – הילד או המבוגר קם באמצע הלילה ומסתובב בבית. נראה מבולבל אך יכול לבצע פעולות מורכבות ולמצוא את דרכו. מסוגל לאכול, לדבר מתוך שינה, להיכנס לשירותים ואפילו לרוץ.

הפרעה בשעון הביולוגי ובתזמון השינה – מתרחשת עקב דחיה של שעת השינה ושעת היקיצה אצל מתבגרים ומבוגרים. שכיחה יחסית אצל עובדים במשמרות אשר ערים בלילה וישנים ביום.

פוסט טראומה – אדם הנחשף לאירוע טראומטי יכול לחוות עוררות מוגברת, דריכות ומוכנות לאיום בסביבה, התקפי כעס וקושי בריכוז, חוויה מחודשת של הטראומה וזיכרונות מטרידים, קושי להירדם או לשמור על רצף שינה וסיוטי לילה.

טיפול קונבנציונלי בקשיי והפרעות שינה

סוגי תרופות שינה והרגעה נפוצים למבוגרים הינם נוגדי דיכאון, בנזודיאזפינים ומלטונין. תרופות אלו יכולות לגרום לשינה אך בדרך כלל ההשפעה המרדימה או המרגיעה חולפת עם הזמן, ויש צורך להעלות מינון כדי לשמור על יעילות. יש תלות בסיוע חיצוני המכיל חומרים הגורמים להתמכרות, ומערכת העצבים אינה מצליחה לחזור לאיזון וויסות מבפנים. ייתכנו תופעות לוואי כמו הפרעות עיכול, סחרחורות, כאבי ראש, ישנוניות יתר למחרת, החרפת נדודי השינה וסיוטים. נטילת מלטונין יכול להפריע ולשבש את דפוסי הפרשת ההורמון במוח. גם טיפול התנהגותי בקרב ילדים מתמקד בהפחתת הסימפטומים ולא בסיבה להתפתחות הקושי. אפשר לטפל בקשיי שינה מהשורש באופן טבעי ויעיל, ללא תלות ותופעות לוואי.

המלצות לשינה טובה

הקפדה על שעות שינה וערות קבועות מסייעות לווסת את השעון הביולוגי שלנו. חשוב ללכת לישון בחדר חשוך ושקט, לעמעם אורות ולהפחית גירויים מעוררים לפני השינה. רעש אור ומסכים מעכבים הפרשת מלטונין. בשעות לפני השינה כדאי להימנע מצריכת חומרים ממריצים, קפאין ומפעילות ספורטיבית.

טיפול טבעי בקשיי שינה בהומאופתיה

טיפול הומאופתי בקשיי שינה מותאם לנו באופן אישי, עוזר לווסת את מערכת העצבים מבפנים ולהשרות שינה טובה ומרעננת. הומאופתיה קלאסית הינה רפואה הוליסטית הרואה את האדם כשלם ומציעה טיפול טבעי עבור קשיי שינה. היא מתייחסת לגורם שהביא להופעתם ומטפלת בהם מהשורש. זהו תהליך עמוק של ריפוי מבפנים וחזרה לבריאות שלמה.

ההשפעה המיטיבה של רמדי הומאופתית מתרחשת כשהיא מדויקת ומותאמת למכלול הסימפטומים מהם סובל האדם. ההכנה ההומאופתית (רמדי) מעודדת את כוחות הריפוי של הגוף לפעול ולהחזיר את הגוף והנפש לאיזון פנימי באופן טבעי. אפשר להכין את הרמדי כמעט מכל חומר בטבע, צמחים, מינרלים ומעולם החי. היא בטוחה לשימוש וללא תופעות לוואי, וניתן להשתמש בה מינקות ועד שיבה טובה.

בפגישה הראשונה נערך תשאול מקיף אשר נוגע בתלונה העיקרית ממנה סובל המטופל באשר למאפייני קשיי השינה והביטויים שלהם בגוף ובנפש. כמו כן נברר מהו הטריגר להופעת קשיי השינה. האם למשל המצב החל לאחר אובדן אדם קרוב, פיטורין וחשש כלכלי או חשיפה לאיום חיצוני. ככל שניתן יהיה לקבל טיפול הומאופתי בסמוך להופעת הקושי נוכל להרגיע את הנפש, להחזיר את מערכת העצבים לוויסות ולהימנע מפתולוגיה פיזית וחולי רגשי העלולים להופיע בעקבותיו.

טיפול טבעי בקשיי שינה יכול להינתן גם בפאזה האקוטית וגם במצב כרוני. אדם אשר חווה טראומה שלא יכול היה להכיל ובעקבותיה לא מצליח להירדם ולישון, יקבל רמדי הומאופתית מותאמת לו אישית אשר תסייע לגוף לחזור לבריאות מבפנים.

מקרה לדוגמא:

הגיעה אליי לטיפול בת 50, אשת קריירה נמרצת.
"אני סובלת מקשיי שינה בגלל העבודה ולא נרדמת. רק הולכת לישון והופ רכבת המחשבות מגיעה ולא נגמרת, עוד קרון ועוד קרון בלי סוף. המוח שלי כל הזמן עסוק במה שצריך לעשות ולתקתק, לקוחות שצריך לטפל בהם ודברים שצריך לפתור. לא מצליחה להרגיע את העוררות הזאת לבד ולהצליח לישון. גם אם אני נרדמת אני יכולה להתעורר ממחשבות טורדניות ולא לחזור לישון עד הבוקר.

הבן זוג שלי מקטר שאני נוחרת. אני אומרת לו שילך לישון בחדר השני. אין לי סבלנות לשמוע את הרעש של הנחירות שלו. גם ככה אני עצבנית בגלל חוסר שינה ולמחרת אני צריכה לתפקד ולהיות סופר יעילה ומתקתקת בעבודה. חשוב לי להצליח ולהתקדם בתפקיד. סדר היום שלי מאד מתוכנן לא סובלת שיבושים זה מביא לי עצבים.

אני ישנה איום ונורא, קמה עייפה, עצבנית וקצרת רוח ואין לי טיפת סבלנות לדברים שלא זזים. בבוקר בנסיעה בפקקים אני מתחרפנת. הבעיה שאין לי אפשרות לעבוד מהבית. אני שותה הרבה קפה כדי להישאר ערנית בעבודה. כשאני חוזרת אני מרגישה נפילה גדולה והעצבים שלי עולים. הרופא נתן לי כדורי שינה ולא מתאים לי להיות זומבי למחרת. מעדיפה טיפול טבעי כי אני רוצה שינה טובה ובריאה. מוכנה גם להיגמל מהקפה, העיקר שאצליח לישון. בזכות הטיפול שלך הבן שלי ישן כמו בול עץ, אני יודעת שאת יכולה לעזור גם לי להיפטר מהצרה הזו".

הדרכתי אותה כיצד לקחת מנה מהכנה הומאופתית (רמדי) מותאמת לה באופן אישי, אשר חיזקה את הגוף והנפש והביאה לריפוי עמוק מבפנים באופן טבעי ויעיל.

בפגישת המעקב שמחתי לשמוע ממנה שהיא מצליחה להירדם ביתר קלות ויכולה להמשיך ולישון עד הבוקר. יש לילות שהמחשבות הטורדניות לא מבקרות אותה כלל, והיא מתעוררת רעננה ומלאת אנרגיות. העצבנות פחתה משמעותית, והיא מצליחה למצוא בתוכה סבלנות, רוגע ואורך רוח במצבים בהם קודם לכן הייתה מתפרצת בכעס ועצבים.

הדרישה מעצמה ומהסובבים אותה לתקתק ולמהר מתונה, והיא מנסה לאזן את כמות העבודה שהיא לוקחת על עצמה ולעשות הפוגות לנשימה. צריכת קפאין ומעוררים ירדה, והיא חווה יותר שקט נפשי. לאחרונה עזבה את מקום העבודה התובעני והשוחק לטובת מקצוע טיפולי אשר ממלא אותה בתחושת סיפוק ונתינה. היא מתארת בית פנימי יציב, רגוע ונינוח בתוכה, ואין בה עוד צורך בחיים של מתח ודרמה בחוץ.

היכנסו עכשיו לאינדקס מטפלים הומאופתים מוסמכים של האגודה הישראלית להומאופתיה קלאסית למציאת מטפלים באזורכם.

שתף בפייסבוק
שתף בטוויטר
שתף בלינקדין

מאמרים נוספים שעשויים לעניין אותך:

התמודדות עם אובדן ואבל

טיפול טבעי לתמיכה בהתמודדות עם אובדן ואבל

לעיתים קורה שתהליך האבל אינו פוסק ותחושת האובדן נשארת חזקה. כאשר אין לנו מקורות תמיכה ותעצומות נפש לעבור את התקופה הזו ולהתחזק ממנה, אנו עלולים להתקשות בהתמודדות עם האובדן. טיפול הומאופתי מחזק את כוחות הריפוי שלנו, עוזר להרגיע את הכאב ומצוקות הנפש ולחזור לבריאות באופן טבעי ומותאם לנו אישית.

אטופיק דרמטיטיס - טיפול הומאופתי

אטופיק דרמטיטיס – טיפול הומאופתי

אטופיק דרמטיטיס המכונה גם אסטמה של העור או אקזמה (atopic dermatitis, eczema) הינה דלקת כרונית של העור הפוגעת בכ-10% מהתינוקות ובכ-4% מהמבוגרים. טיפול הומאופתי באטופיק דרמטיטיס מתאים למי שמחפש פתרון טבעי והוליסטי. הוא מסתכל על האדם כמכלול ולא רק על הסימפטומים, וכך מטפל בשורש הבעיה.

טיפול טבעי בלחץ נפשי

טיפול טבעי בלחץ נפשי

רבים מאתנו חווים תחושת מועקה, עומס ולחץ נפשי היכולים לגרום לפחדים, חרדות קיומיות, עצב, דיכאון ותחושת בדידות. כדי שנוכל למנוע את השלכותיו הפיזיות והרגשיות של הלחץ הנפשי, עלינו לטפל בסיבה העמוקה שבעקבותיה הופיע באופן טבעי ומותאם לנו אישית.