מאת איריס מרום, הומאופתית קלאסית RcHom.
עצירות (באנגלית: Constipation) הינה מצב רפואי מעיק בו לוקים כ-20% אנשים מכלל האוכלוסיה, כשאחוז הנשים הסובלות מהבעיה גדול מאחוז הגברים, והיא למעשה בעיה בסילוק הצואה מהגוף. התסמינים הינם יציאות קשות במרווחי זמן ארוכים בין יציאה ליציאה. ככלל, עצירות מוגדרת ככמות יציאות של פחות משלוש לשבוע, יציאות קשות במאמץ, תחושה של התרוקנות חלקית או חוסר התרוקנות גם לאחר יציאה. במאמר זה נעסוק בגורמים לעצירות, סוגי עצירות וכן טיפול טבעי בעצירות לעומת הטיפול ברפואה הקונבנציונלית.
הגורמים לעצירות יכולים להיות הרגלי תזונה לא נכונים (אכילת מוצרים עתירי שומן מהחי, סוכרים, מזונות דלי סיבים), מחלות נוירולוגיות (טרשת נפוצה, פרקינסון וכו'), גידולים במעיים, תרופות פסיכיאטריות, התאפקות במשך זמן ממושך, בעיות כליות, נסיעות למקומות רחוקים ושינוי השעון הביולוגי, הריון, צניחה של האגן, תרופות שונות, בעיות הורמונליות ועוד. אבחון עצירות נעשה על פי תסמיני המטופל, בדיקות דם וקולונסקופיה במקרים מסוימים.
ישנם שני סוגי עצירות – כרונית ואקוטית. עצירות כרונית היא עצירות הקיימת שנים בעוד שעצירות אקוטית היא עצירות שנוצרה בפתאומיות. קיימת חלוקה נוספת – עצירות תפקודית, הנובעת מבעיות בתפקוד המעי הגס והלוקים בה אינם סובלים מכאבי בטן, ועצירות הנובעת מתסמונת המעי הרגיז ומאופיינת בכאבי בטן ועצירות המתחלפת בשלשול.
הסיבוכים היכולים להיגרם מעצירות הם פיסורה (קרע כואב בפי הטבעת), בקעים בדופן הבטן מהמאמץ, דימומים בלחמית העין, חוסר שליטה על השתן, טחורים ועוד.
תרופות סבתא לטיפול בעצירות כוללות שתיית שמן זית ואכילת שזיפים.
טיפול טבעי בהומאופתיה לעומת טיפול קונבנציונלי
הטיפול הקונבנציונלי בעצירות כולל שינוי בהרגלי התזונה ואימוץ אורח חיים של שתייה מרובה, סיבים תזונתיים ופירות הדר, תרופות להגדלת נפח הצואה ותרופות להגדלת שיעור הנוזלים בצואה, משלשלים, נרות גליצירין ועוד. במצבים בהם נוצרים גושי צואה קשים (אבני צואה), פגיעה בשרירי האגן או טחורים, טיפול קונבנציונלי יכול אף לכלול התערבות כירורגית וניתוחים.
אלא שברוב המקרים, בעיית העצירות לא תיפטר לחלוטין, והחולה יגיע שוב לטיפול רפואי ולעיתים אף לשולחן הניתוחים לניתוח נוסף.
ההומאופתיה לעומת זאת מציעה פתרון טבעי וסופי לבעיה, ללא תופעות לוואי וללא ניתוחים פולשניים.
מעצם היותה רפואה הוליסטית הרואה את האדם כמכלול ולא רק את הסימפטום עצמו, יאובחן החולה בצורה מקיפה, והתרופה ההומאופתית שתינתן לו תתאים לו אישית ולא תהיה תרופת מדף. כלומר, אם יבואו שני אנשים עם בעיית עצירות, יכול מאוד להיות שכל אחד מהם יקבל תרופה שונה לחלוטין בהתאם לנתוניו האישיים.
במסגרת טיפול הומאופתי יערך בפגישה הראשונה של המטפל והמטופל תשאול מקיף שיאפשר להומאופת הבנה עמוקה של החולה, כשבין הפרמטרים שייבחנו יהיה מצבו הרגשי, הגופני, אורח חייו תזונתו, אופיו, הרגליו ועוד.
תשאול זה יאפשר הבנה של מהות החולה והסיבה האמיתית לבעיית העצירות שלו (שהיא לא בהכרח מה שנראה על פני השטח.) הניסיון מוכיח בוודאות שברוב המקרים אדם מגיע לכדי מחלה עקב בעיה רגשית שלא טופלה בזמן וגרמה לתופעות גופניות הדורשות התייחסות דחופה.
מקרים רבים שטיפלתי בהם נפתרו כשהגעתי יחד עם המטופל לשורש הבעיה הרגשית שגרמה לחולי הגופני, והתאמתי רמדי (תרופה הומאופתית) בהתאם למצבו, וזו הביאה לריפויו המלא.
אם כן, לאחר בחינה מדוקדקת של מצב החולה ייתן לו המטפל רמדי (תרופה הומאופתית) המיוחדת לחולה עצמו. תרופה זו כאמור הינה טבעית, ללא כל כימיקלים למיניהם, אין לה תופעות לוואי וכל תפקידה הוא לעורר את כח החיים של הגוף ואת יכולות הריפוי הטבעיות שקיימת אצל כל אדם. במידת הצורך עם הזמן מתבצעות התאמות, וכשהמטפל מגיע לתרופה הנכונה לאותו מטופל, משתפרות גם בעיות אחרות מהן סבל המטופל, למרות שלא בגינן הגיע לטיפול.
טיפול הומאופתי חייב להימשך במשך תקופה, ולעיתים אף מספר חודשים כיוון שהוא מחייב פגישות מעקב כדי לבדוק את רמת השיפור (והאם צריך לשנות את הרמדי שקיבל המטופל) עד להשבת החולה לבריאות מלאה.
חשוב לציין שניתן להשתמש ברמדי הזאת גם במקביל לתרופה הקונבנציונלית, במידה והמטופל מעוניין לטפל בשתי השיטות במקביל.