הטיפול ההומאופתי בבעיית קשב וריכוז
הפרעת קשב וריכוז עם או ללא היפראקטיביות ADD/ ADHD Attention deficit disorder/ /Hyperactivity הינה הפרעה התנהגותית שכיחה בקרב גילאים שונים באוכלוסיה. לרוב היא מאובחנת בשנות הלימודים הראשונות, אך יכולה להופיע גם בגילאים מבוגרים. גורמים מקצועיים מעריכים שכ– 9%-10% מהילדים ו– 6%-7% מהמבוגרים סובלים מהפרעה זו. הסיבה לבעיה זו איננה ידועה.
כל אחת משתי הבעיות הללו היא למעשה אוסף תסמינים המסווג כהפרעה ההתנהגותית הכי שכיחה כיום. ילדים ומבוגרים הסובלים מבעיות אלה חווים הפרעות וקשיים שונים במהלך חיי היומיום: תזזיתיות ותנועתיות-יתר, התקפי זעם וחוסר יכולת להתרכז לאורך זמן בלימודים, קושי בניתוח ובעיבוד מידע, קשיים במיקוד תשומת הלב. כמו כן ייתכנו בעיות בדימוי העצמי וכן סממנים פיזיולוגיים דוגמת 'טיקים' טורדניים וכן הלאה.
ילדים הסובלים מבעיית קשב וריכוז מתקשים לשים לב לפרטים, עושים טעויות כתוצאה מחוסר תשומת לב, מתקשים לעמוד במטלות השונות, להתרכז בשיחה או לעקוב אחר הנחיות או הוראות. הם נוטים לאבד דברים, לשכוח ולהיות מוסטים בקלות מגירויים חיצוניים. הם אינם מסוגלים לעקוב אחר הנעשה בשיעור, מה שפוגע פגיעה של ממש בהישגים הלימודיים שלהם. במידה והילד הוא גם היפראקטיבי, הוא אינו מסוגל לשבת במקומו, הוא מפטפט, קם ומשוטט בכיתה ומפריע למהלך השיעור, לתלמידים האחרים ולמורה. ילדים בעלי הפרעת קשב וריכוז ללא היפראקטיביות יושבים בשקט ולכן קשה יותר להבחין בקושי שלהם. כאשר מתברר כי הם אינם שולטים בחומר הנלמד, הם נחשבים לעצלנים.
התרופות ברפואה הקונבנציונלית המוצעות לטיפול בהפרעות קשב וריכוז גורמות במקרים רבים לתופעות לוואי לא נעימות ואף קשות כמו כאבי ראש, ירידה במצב הרוח, אפאתיות, תיאבון ירוד, בעיות שינה, טיקים ועוד.
מסיבה זו רבים מעדיפים להימנע משימוש בתרופות אלה, ובוחרים לטפל בבעיה באמצעים אחרים.
מה בכל זאת אפשר לעשות?
בעיקר, לא להילחץ אם היועצת/גננת/מורה/מחנכת ממליצות על בירור, בדיקה וטיפול תרופתי. קניית שקט תעשייתי בכיתה לא צריכה להתקיים על גב הילד/ה שלכם.
איך מסייע הטיפול ההומאופתי?
התפיסה ההומאופתית, בכל בעיה וקושי, היא שסימפטום הוא איתות – נורת אזהרה של הגוף ודרך לבטא מצוקה. לכן, גם הסימפטומים הכרוכים בהפרעת קשב וריכוז הם דרך של התמודדות. בעיית קשב וריכוז מתבטאת אצל כל אחד באופן אחר. כל אחד ואחת מבטא/ת את הקשיים בצורה אינדיבידואלית. כשסוקרים את ביטוייה השונים של הפרעת הקשב והריכוז, אין ספק שלעתים מדובר במנגנון התמודדות יצירתי בעל יתרונות משלו. מחשבה בו-זמנית על כמה רעיונות יכולה להיות שימושית כשאתה איש קריאייטיב במשרד פרסום… ועדיין רוב האנשים לא נהנים מהרווח המשני שעשוי להיות לקשיים הללו.
ההומאופתיה מתייחסת הן למצבו הפיזי והן למצבו הנפשי של המטופל ומטפלת בסיבות שאפשרו לבעיה להתהוות בגוף. טיפול הומאופתי לוקח בחשבון שביטויי הבעיה יכולים לנבוע מקשיים כגון בעיות רגשיות, טראומה (גירושי הורים למשל), העדר פעילות פיזית, שינויים דרמטיים בסביבה (מעבר דירה ובי"ס, לידת אח/ות) וכן הלאה. לכל הסיבות הללו ניתן מענה הומאופתי – בין אם מדובר בהפרעה אורגנית, רגשית או סביבתית.
ההומאופתיה שמה דגש לא רק על הסימפטומים, אלא גם על ביטוייה האינדיבידואליים בילד המסוים. האינדיבידואליות היא מילת מפתח בהומאופתיה הקלאסית. הפתרון המוצע למטופל מסייע לו במובן העמוק והרחב ומעניק פתרון מהשורש. במילים אחרות, הומאופתיה מסייעת לאדם השלם, ולא נותנת תרופה לשם הקליני של מחלתו. הטיפול מותאם אישית, בהתבסס על סך המאפיינים הייחודיים של הילד.
כיצד מתבצע הטיפול?
כאמור, הטיפול ההומאופתי מותאם לכל ילד בצורה פרטנית ומדוקדקת. הטיפול ההומאופתי מתחיל באבחון פיזי ונפשי, באמצעות תשאול הילד, ההורים ואנשי מערכת החינוך הבאים במגע יומיומי עם הילד, במטרה לאסוף כמה שיותר מידע על מהלך חייו של הילד, על מקור הבעיה ותחילת הופעת התסמינים, על תחושותיו של הילד, אופיו הייחודי והתסמינים מהם הוא סובל.
הראיון הראשוני מסייע למטפל להכיר את הייחודיות של הילד ואת מאפייני הבעיה, תוך הבנה שכל הסימפטומים קשורים זה בזה ומרכיבים את מכלול האדם.
בסיום האבחון, הנמשך כשעה וחצי, ועל בסיס התמונה שמתקבלת, מותאם לילד טיפול – הכנה הומאופתית (רמדי) הניתנת בצורה של טיפות או כדורים למציצה.
מהי הרמדי ההומאופתית?
ההכנות ההומאופתיות מבוססות על חומרים מן הטבע, אשר עוברים תהליך הכנה ייחודי בבית המרקחת, כאשר בסופו אין בהן חומר כימי, כך שאינן גורמות לתופעות לוואי או להתמכרות. הרמדי מותאמת לילד באופן אישי. למשל, ילד אחר שיאובחן עם אותה בעיה, יקבל הכנה הומאופתית אחרת בהתאם למצבו ולמאפייניו האישיים.
הטיפול ההומאופתי הינו הדרגתי, ויסייע לילד לחזק את יכולותיו ולהרגיע את עצמו ללא עזרים חיצוניים. הטיפול יאפשר לו למצוא בתוכו שקט, יחזק את הביטחון העצמי שלו, ישפר את הדימוי העצמי ואת יכולתו להשתלב בחברה, להתרכז בלימודים וכד'.
השיפור במצב הינו הדרגתי ויכול לקחת מס' שבועות וחודשים. חשובה מאוד ההתמדה של ההורים והילד ושיתוף פעולה מלא.
לאורך כל תקופת הטיפול המטפל נמצא בקשר רציף עם המשפחה בפגישות מעקב קבועות אחת לחודש ובאמצעות קשר טלפוני.
במידה והילד מטופל קונבנציונלית, אין מניע לטפל גם באמצעות הומאופתיה.
יתרונות טיפול הומאופתי בהפרעות קשב וריכוז
- הטיפול הוא עדין, טבעי ובטוח בכל הגילאים
- לטיפול אין תופעות לוואי
- אין חשש מהתמכרות
- הטיפול מציע פתרון עומק ולא השקטה זמנית של הסימפטומים
- הטיפול משפר את הבריאות הכללית, מחזק את מערכת החיסון ומעניק מענה למגוון רחב של תלונות